UL508A

Complete in control

In Noord-Amerika moeten schakelkasten voldoen aan de UL508A norm en in Canada aan de norm CSA C22.2 No. 14. VMB kan voor u de hardware-engineering en paneelbouw verzorgen inclusief het certificaat om aan deze regelgeving te voldoen. Wij zijn een “UL Listed Panel Shop”

Wat is UL en waarvoor nodig?

In Amerika wordt een andere norm dan de Europese norm gehanteerd, genaamd UL (Underwriters Laboratories).

Niet elk bedrijf mag onder UL kasten bouwen. Medewerkers moeten worden getraind, gereedschap moet gekeurd zijn e.d. Middels inspecties, trainingen en de certificering is VMB in staat een complete besturingskast te engineeren, te bouwen en zelf te certificeren volgens de norm UL 508A. Binnen VMB Automation zijn er twee Qualified Manufacturer Technical Representative (MTR).  Zij worden elke 3 jaar opnieuw getoetst op hun actuele kennis van de UL. Hiermee zijn wij een ‘UL Listed Panel Shop’ en zijn wij te vinden als ‘Certified shop’. Zie in het staatje hieronder.

VMB Automation voldoet aan de norm UL 508A – Standard for Industrial Control Panels en is hiermee een UL-gecertificeerd bedrijf. Dit betekent kortweg dat we onze besturingskasten voor Noord-Amerika en Canada kunnen engineeren, bouwen en keuren om vervolgens te exporteren naar Noord-Amerika.

Wat is het verschil tussen UL en UR?

  • UL Listed componenten mogen door veldmonteurs en paneelbouwers worden gebruikt. Dus bijvoorbeeld, magneetschakelaars, beveiligingen, hoofdschakelaar, enz.
  • UR componenten mogen alleen door paneelbouwers (dus in de fabriek) worden gebruikt.

 

Aan deze componenten zitten altijd extra voorwaarden, die vaak lastig te achterhalen zijn. Deze extra voorwaarden moeten wel uitgevoerd worden. Het is daarom dus niet altijd handig om deze componenten te gebruiken. Dit betekent dat als er een UR gecertificeerd component in de kast zit, deze op klemmen is gemonteerd door de paneelbouwer en er rekening is gehouden met de extra voorwaarden. Daarnaast is het mogelijk dat een setje van UR componenten samen een UL Listed component wordt.

Bijvoorbeeld een complete motorstarter. Deze bestaat uit een UR: MBS en magneetschakelaar. Deze 2 componenten kunnen samen wel een UL Listed component zijn. Als dit het geval is, moeten al deze componenten wel in het UR (UL Listed) documenten vermeld staan, aangevuld met alle artikelen op zichzelf geen listed approval hebben.

Manier van denken

Het grootste verschil tussen de UL-norm en de IEC-norm (Europese norm) is de manier van denken.

Wanneer er in de IEC wereld iets niet op het component staat is het toegestaan. Bij UL is alles verboden, tenzij er op het label van het component staat dat het is goedgekeurd.

Dit betekent dat een ethernet switch die in de categorie “Ethernetswitch voor kantoor” valt niet in een besturingskast geplaatst mag worden. Of een bepaald type MBS/automaat voor een frequentieregelaar (als dit type niet op het label van de FO staat).

De UL-norm is ontstaan vanuit de branche brandverzekering en komt voort uit de NFPA 79 (National Fire Protection Association) “richtlijn. Dit zorgt voor veel verschillen tussen de IEC en de UL. De focus ligt hierom vooral op het voorkomen van een brand i.p.v. bescherming van mens en dier. VMB Automation zorgt er uiteraard ook goed voor dat er genoeg aandacht wordt besteed aan het kopje “Bescherming voor mens & dier” in onze schakelkasten.

Power Distribution

– UL508A = Industrial Control Equipment
– UL489 = Distribution Equipment

De UL489 is een moeilijk topic. Vooral omdat er in verschillende staten lokale afspraken zijn gemaakt die moeilijk te achterhalen zijn en dit vaak ongeschreven regels zijn. Bewoners weten daarom goed wat er wel en niet kan, maar om dit als buitenstaander te achterhalen is erg lastig.

Zodra een machine (UL508A) ook maar iets te maken heeft met een huisinstallatie, moet aan de normen voor de power distribution (UL489) voldaan worden inclusief de lokale normen.

Safety

Over veiligheidscircuits wordt in de UL niet veel verteld. UL verwijst naar onze Europese normen betreft veiligheidscircuits. Wel moeten er veel labels gebruikt worden en moet er een duidelijke uitleg van de pictogrammen zijn. De labels zelf moeten ook UL gecertificeerd zijn.

Aardlekautomaten mogen (in sommige situaties) ook maximaal 6mA zijn. Dit is verplicht omdat bij meer dan 6mA er een brand zou kunnen ontstaan. Daarnaast moeten natuurlijk alle componenten en materialen (inclusief de kast zelf) gecertificeerd zijn. Dit geldt ook voor klein materiaal zoals bijvoorbeeld krimpkous.

Draad & Kabels

Aan draad en kabels zitten veel eisen. Voor het draad in de kast regelt VMB dat dit correct is, en dat we ook op een later tijdstip aan kunnen tonen dat het draad in de kast het juiste is.

Kabels op locatie is daarentegen een heel ander verhaal.

In Noord-Amerika is het niet gebruikelijk om kabels te gebruiken. Deze worden alleen toegepast in kleine apparaten die mobiel zijn (Denk aan huishoudelijke apparatuur bijvoorbeeld). Daarnaast wordt er altijd gebruik gemaakt van “conduits” waar draad in wordt getrokken.

Dit is de reden waarom het leveren van een kast met kabelwartels apart overkomt voor onze Amerikaanse collega’s.

Als de besturingskast in een machine weggewerkt wordt zou het eventueel wel mogelijk zijn om kabels te gebruiken. Hier zitten wel wat haken en ogen aan, maar als hier interesse voor is kunnen wij u adviseren.

Conclusie

De highlights hebben we hierboven uitgelegd. Er zijn best veel verschillen tussen de IEC & UL. Dit komt doordat de UL uit de brandverzekering sector komt en hier bovenop komt de Amerikaanse manier van denken.

Als VMB panelen in het handelsverkeer brengt onder UL, moeten deze voldoen aan deze normering. Daarom krijgen wij 4x per jaar een audit vanuit UL om verschillende zaken te controleren. (Gebouwde schakelkasten, werkwijze, materiaal, gereedschap, enz.)
Ook worden alle kasten in Amerika eerst door een “Local Inspector” gecontroleerd.
Daarom is het voor u en ons ook erg belangrijk dat wij voor de Amerikaanse markt niet alleen kwaliteit leveren, maar ook schakelkasten die voldoen aan de geldende normeringen. Als wij wel een certificaat afgeven en niet voldoen aan de gestelde eisen, wordt ons certificaat ingenomen.

Waar kunnen wij u bij helpen?