Koppert gebruikt de kracht van de natuur en zet daar besturingen voor in van VMB Automation

De meeste producten van Koppert zijn levende, kwetsbare organismen. Maarten Kok: “Stel, je hebt een plaag in je kas die schadelijk is voor de planten die je kweekt. Dan hebben wij de oplossing in huis, want voor vrijwel elke plaag bestaat een natuurlijke vijand.” Het is een even simpele als doeltreffende oplossing voor ongemakken bij het kweken van groenten, bloemen en overige gewassen. En volledig biologisch. Maar ook voor het bestuiven van planten en gewassen worden insecten ingezet. Zo werd in 1987 bekend dat hommels een prima alternatief zijn voor handmatige bestuiving van tomaten. Koppert is toen direct begonnen met het kweken van hommels. Inmiddels worden hommels wereldwijd gebruikt voor de bestuiving van tomaten. Met als resultaat enorme besparingen op arbeidskosten, verbetering in vruchtkwaliteit en soms zelfs productieverhoging. De laatste jaren heeft het gebruik van hommels zich uitgebreid naar onder meer fruitgewassen. Maarten Kok laat in de demonstratieruimte zien dat het eigenlijk heel eenvoudig is. Hij toont een door Koppert ontwikkelde nestkast met daarin honderden hommels en hun koningin. Als je deze hommels voor bestuiving wilt inzetten, plaats je de nestkast in de kas, zet je deze open en de rest gaat vanzelf.

Gebruik maken van de kracht van de natuur doet Koppert al decennia lang met biologische gewasbescherming en natuurlijke bestuiving. Het bedrijf kijkt daarbij de laatste jaren ook naar de situatie onder de grond. Hoe je het bodemleven kunt optimaliseren en planten sterker kunt maken, bijvoorbeeld door de wortels te beschermen tegen ziekten. Ook daar heeft Koppert oplossingen voor. De producten worden in moderne productielocaties gekweekt, verpakt en verzonden. Koppert werkt nauw samen met universiteiten en onderzoeksinstituten over de hele wereld. De grondlegger van het bedrijf is Jan Koppert, in de jaren zestig tuinder in Berkel en Rodenrijs. Hij kweekte komkommers en de chemische bestrijdingsmiddelen werkten niet meer voldoende tegen de plagen. Daardoor is hij gaan experimenteren met natuurlijke bestrijdingsmiddelen en niet zonder succes. Inmiddels is het familiebedrijf Koppert wereldmarktleider met wereldwijd zo’n 1200 werknemers. Op de hoofdvestiging in Berkel en Rodenrijs werken meer dan 300 medewerkers aan onderzoek, productie, verkoop, advisering en logistiek. Vestigingen zijn er over de hele wereld zegt Kok. “In Slowakije produceren we de hommels, maar ook in Spanje en de USA zijn er grote productievestigingen. Je komt onze beestjes overal op de wereld tegen.”

Maarten Kok werkt sinds 1998 bij Koppert. Wij hebben een behoorlijk machinepark en met een team van dertig man zorgen wij ervoor dat alle machines en productiemiddelen blijven draaien. Die machines hebben wij ooit zelf ontwikkeld en gebouwd. Er staan nu zo’n 40 machines, waarvoor wij ook zelf de besturing hebben gebouwd. De machines hebben onlangs een update ondergaan en zijn voorzien van nieuwe besturing met touchscreens, die destijds toen wij de machines bouwden nog niet bestonden. Daar heeft VMB Automation ons bij ondersteund.”

Vóór de upgrading van het machinepark ging Maarten Kok op zoek naar een bedrijf in besturingstechniek. Heel simpel, via internet. “Zo kwam ik VMB Automation tegen. De website en teksten spraken mij aan en vervolgens hebben wij contact gezocht. Wij zijn op bezoek geweest in Hendrik-Ido-Ambacht en we waren er snel uit. Onze besturingen zijn niet zo groot, vragen relatief weinig vermogen en hoeven niet in grote schakelkasten ondergebracht te worden. VMB heeft goed werk geleverd. Inmiddels is er een prima relatie ontstaan.”

“VMB neemt ons veel werk uit handen. Toen we nog alles zelf deden, konden we anticiperen op de omstandigheden en aanpassingen ter plekke uitvoeren. Nu moet alles vooraf goed worden uitgewerkt, maar dit verloopt vooralsnog voortreffelijk. VMB is zeer ter zake kundig en de contacten verlopen uitstekend. Dat geeft een vertrouwd gevoel,” zo besluit Maarten Kok.

Opdrachtgever:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer weten?

Meer weten over dit klantverhaal? Wij vertellen je er graag over.

Waar kunnen wij u bij helpen?

Liever persoonlijk contact?

Laat het ons weten, dan komen we bij u langs of organiseren we een teamsessie of telefoongesprek.