HOBA goed voor 4.000 broden per uur

Bert Hoolwerf en Johan Lammen vormen de directie van het familiebedrijf HOBA (Hoolwerf Baarn). Bert Hoolwerf: “Mijn vader is in 1965 gestart met het onderhouden en repareren van bakkerijmachines. Al snel daarna ontwikkelde en produceerde hij een blaasapparaat voor het openen van een zak op een beugel. Dat was een succes. Niet lang daarna volgde de vraag van bakkers om een machine te leveren voor het snijden van hun brood.” Dat bracht het bedrijf in een stroomversnelling en vandaag de dag levert HOBA complete automatische lijnen voor het snijden en verpakken van brood, kleinbrood, ontbijtkoek, krentenbollen; kortom voor bijna alles wat in een bakkerij en supermarkt in de schappen te vinden is. De machines van HOBA kunnen zo’n 4.000 broden per uur verwerken. Wie een kijkje neemt in de moderne fabriekshal, zal zich verbazen over de diversiteit aan machines die hier bedacht en gemaakt worden.

Ambassadeurs

Johan Lammen trad in 2003 in dienst bij HOBA. Sinds 2013 is hij mede-eigenaar van het bedrijf. “Bert houdt zich voornamelijk bezig met operationele en productie-aangelegenheden en ik ben voornamelijk actief met de verkoop,” zegt Lammen. “Mijn technische achtergrond is daarbij een belangrijk voordeel. Samen zijn we continu aan het uitvogelen hoe we onze productenrange nog beter op de wensen en eisen van onze klanten kunnen afstemmen. Onze ontwerpafdeling tekent dat tot bedrijfszekere complete turn-key oplossingen. Puur maatwerk.” Door die aanpak is HOBA nu één van de grotere spelers in de internationale broodmarkt. De bakkerijmachines uit Weesp zijn te vinden van China tot Zuid-Amerika en van Canada tot Afrika en zijn tevens het belangrijkste marketinginstrument van het bedrijf. Johan Lammen: “De ‘markt’ weet wat we doen en wat we kunnen. Persoonlijk contact is daarbij belangrijk. Daarom zijn we aanwezig op internationale beurzen, maar verder zijn onze machines onze belangrijkste ambassadeurs.”

Kracht

De kracht van HOBA ligt in het feit dat bijna alles in eigen huis en met zoveel mogelijk eigen mensen plaatsvindt. Van idee tot uitvoering. Bert Hoolwerf: “Wij beschikken over een uitstekend team met ieder zijn of haar specialiteit. De zaken gaan uitstekend, dat betekent echter ook dat we de laatste tijd hier en daar knel lopen als we omvangrijke en complexe projecten onder handen hebben. Bij toeval nam VMB Automation precies op zo’n moment contact met ons op. Wij hadden wat moeite om de besturingstechniek van een grote machine op tijd gereed te krijgen en vertelden dat tijdens het telefoongesprek. VMB Automation bood onmiddellijk aan om langs te komen en te kijken of zij hiervoor een oplossing konden bieden. Dat is ze gelukt want ze hebben het perfect opgelost. Daarna hebben wij besloten nog een aantal ‘proefprojecten’ met VMB te doen en ook die zijn zonder uitzondering probleemloos uitgevoerd.” Inmiddels is VMB Automation een gewaardeerd partner van het Weesper bedrijf en als het aan de directie van HOBA ligt, wordt de samenwerking nog meer verstevigd. Johan Lammen: “VMB is een meerwaarde voor onze bedrijfsactiviteiten. Zij ontwerpen de elektrische schema’s, schrijven de software, bouwen de kasten en zorgen voor de aansturing/besturing. Het klikt gewoon goed tussen ons.”

Ambities

Bij HOBA werken nu zo’n 30 mensen. Ambities om veel groter te groeien zijn er niet. Bert Hoolwerf: “Wij kennen de markt en de markt kent ons. Elke klantvraag is anders en daar kunnen wij onze kennis en ervaring prima in kwijt. Consumenten worden ook steeds veeleisender en vragen continu naar nieuwe soorten producten en aantrekkelijkere presentaties. Wij kunnen dus nog wel even vooruit, temeer omdat er ook nog genoeg andere kansen liggen. Zo willen we nog vaste voet krijgen in het Midden-Oosten en kijken we naar andere markten. Wellicht zijn onze machines met wat aanpassingen ook geschikt voor andere toepassingen. Dat onderzoeken we op dit moment, maar eigenlijk gaat het er gewoon om dat we lekker kunnen werken en mooie producten kunnen leveren. Er is nog genoeg te doen voor ons!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer weten?

Meer weten over dit klantverhaal? Wij vertellen je er graag over.

Waar kunnen wij u bij helpen?

Liever persoonlijk contact?

Laat het ons weten, dan komen we bij u langs of organiseren we een teamsessie of telefoongesprek.