Belang van normen en veilige installaties

De voorjaarsvakantie staat voor de deur en daarmee ook veel uitjes, bijvoorbeeld op wintersport met de stoeltjeslift of naar een pretpark met de nodige attracties.

Waarschijnlijk heeft u er weinig bij stilgestaan dat deze installaties vol zitten met techniek. U gaat er vanuit dat dit altijd werkt, maar dat gaat uiteraard niet vanzelf.

Voor het bouwen en onderhouden van deze installaties zijn hele specifieke normen opgesteld, voorwaarden waar installaties aan moeten voldoen. Deze gaan ver in op de persoonsbeveiliging. Een voorbeeld hiervan is de NEN3140. Deze norm kan uiteraard veel breder worden toegepast en is vooral bedoeld voor het veilig werken met en in de buurt van elektrische installaties. Toch willen we om bij de voorjaarsvakantie te blijven een aantal punten noemen die juist sprekend zijn voor de genoemde installaties

Inspecties en Onderhoud

De NEN3140 biedt richtlijnen voor regelmatige inspecties en onderhoud van elektrische installaties. Dit is essentieel voor het waarborgen van de veiligheid van elektrische systemen die aanwezig zijn in bijvoorbeeld kabelliften en kermisattracties.

Veiligheidstraining

De NEN3140 schrijft voor dat personeel dat in de buurt van, of met, elektrische installaties werkt, een passende veiligheidstraining moet krijgen. Dit geldt ook voor technici en exploitanten die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de exploitatie van kabelliften en kermisattracties.

Risicobeoordeling

Een belangrijk aspect van de NEN3140 is het uitvoeren van een risicobeoordeling. Dit houdt in dat potentiële gevaren worden geïdentificeerd en beoordeeld, en dat passende maatregelen worden genomen om deze te beheersen. Deze aanpak kan worden toegepast om de risico’s verbonden aan kabelliften en kermisattracties te identificeren en te verminderen.

Bij VMB Automation zijn alle technische collega’s geschoold met onder andere de NEN3140 norm.

Bent u in het bezit van een installatie met een besturing en wilt u naar aanleiding van bovenstaande eens doorpraten? U bent van harte welkom.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer weten?

Wilt u meer informatie over dit blog ontvangen? Neem contact met ons op en we vertellen u er graag meer over.

Waar kunnen wij u bij helpen?

Liever persoonlijk contact?

Laat het ons weten, dan komen we bij u langs of organiseren we een teamsessie of telefoongesprek.