ATEX klemmenkasten

ATEX klemmenkasten zijn essentiële componenten in omgevingen waar explosiegevaar bestaat, zoals de chemische, petrochemische en olie- en gasindustrieën. ATEX staat voor “ATmosphères EXplosibles” en verwijst naar de Europese richtlijnen die de veiligheid reguleren van apparatuur die wordt gebruikt in potentieel explosieve omgevingen.

De belangrijkste functie van ATEX klemmenkasten is het bieden van een veilige behuizing voor elektrische verbindingen en bedradingssystemen. Ze beschermen de interne elektrische componenten tegen de omgevingsfactoren die tot explosies kunnen leiden, zoals brandbare gassen, dampen, nevels of stofdeeltjes.

ATEX klemmenkasten zijn ontworpen en vervaardigd volgens strenge veiligheidsnormen om te voorkomen dat ze een ontstekingsbron worden. Ze zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen corrosie en thermische belastingen, en ze bieden een hoge mate van bescherming tegen het binnendringen van stof en water.

Daarnaast zijn ATEX klemmenkasten voorzien van speciale afdichtingen en vergrendelingsmechanismen om de behuizing hermetisch af te sluiten. Dit voorkomt dat explosieve gassen of dampen de kast kunnen binnendringen en een potentieel gevaarlijke situatie kunnen veroorzaken.

Bij het kiezen van een ATEX klemmenkast is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke classificatie van de explosieve omgeving, zoals gedefinieerd in de ATEX-richtlijnen. De klemmenkast moet geschikt zijn voor de zone waarin deze wordt geïnstalleerd, bijvoorbeeld Zone 0, Zone 1 of Zone 2 voor gasomgevingen, en Zone 20, Zone 21 of Zone 22 voor stofomgevingen.

Kortom, ATEX klemmenkasten zijn van cruciaal belang voor het waarborgen van de veiligheid in explosiegevaarlijke omgevingen. Ze bieden een betrouwbare en robuuste oplossing voor het veilig verbinden en beschermen van elektrische circuits, waardoor het risico op explosies tot een minimum wordt beperkt.

VMB Automation is een gecertificeerd bedrijf dat deze kasten voor u kan assembleren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
ATEX klemmenkasten

Meer weten?

Wilt u meer informatie over dit blog ontvangen? Neem contact met ons op en we vertellen u er graag meer over.

Waar kunnen wij u bij helpen?

Liever persoonlijk contact?

Laat het ons weten, dan komen we bij u langs of organiseren we een teamsessie of telefoongesprek.