De topspecialisten van ADK Techniek

Arie Stam is general manager van ADK Techniek en vertelt kort en bondig wat het verschil is tussen Valk Welding en ADK Techniek. “Valk Welding is gericht op robotica; op lasrobots. Wij richten ons op alles wat geen robot is. Bij ons draait het om lasautomatisering en mechanisering. Wij leveren lasautomaten, van eenvoudige machines tot zeer complexe volautomaten.” ADK Techniek is in 1984 opgericht en heeft veel kennis en ervaring op het gebied van machinebouw en procesautomatisering. De kleine en flexibele organisatie binnen Valk Welding bestaat uit topspecialisten op het gebied van lasautomaten en alles wat daaromheen noodzakelijk kan zijn. Stam: “Lasrobots zijn er voor het ingewikkelde werk, voor grillige vormen, profielen en zo meer. Onze lasautomaten doen altijd hetzelfde kunstje, deze lassen volgens een vast ingesteld patroon maar zijn ook in staat om met behulp van het geavanceerde Arc-Eye laser volgsysteem in twee dimensies en met meerdere assen lasnaad contouren te volgen.
Daarnaast leveren we op klantvraag onder meer draaitafels, ondersteuningsbokken, laskolommen, lasportalen en klembanken. Het meeste dat onze fabriekshallen op dit gebied verlaat is maatwerk omdat het bijna altijd voor bijzondere, langdurige lasprojecten bestemd is.”

Naamsbekendheid

De technische oplossingen en de daarbij horende positioneringsmachines ontwikkelt en bouwt ADK Techniek in eigen huis. ADK Techniek en Valk Welding zijn actief in dezelfde markt, maar toch opereert ADK Techniek onder haar eigen naam onder andere vanwege de goede naam in de markt. De technische oplossingen van het van oorsprong Sliedrechtse bedrijf staan immers hoog aangeschreven in de markt. “We overlappen elkaar uiteraard,” vervolgt Stam, “samen vormen we een unieke combinatie. Het aanvullen, het mechaniseren en het leveren van randapparatuur is onze corebusiness. Wij worden pas interessant voor onze klanten als zij specifieke wensen of eisen hebben. Als iets in combinatie met iets anders gelast moet worden, of als er een complexe besturing of integratie aan een lasrobot vereist is. Speciaal werk is interessant voor ons.”

Flextech

Bij ADK Techniek is het bijna gebruikelijk dat er onder grote tijdsdruk wordt gewerkt. Stam schakelt dan ook regelmatig VMB Automation in, bijvoorbeeld als het gaat om tijdelijke ondersteuning op personeelsgebied. “Via de businessunit Flextech van VMB Automation huren wij mensen in. Soms voor een korte periode, maar het is niet ongebruikelijk dat er Flextech technici enkele maanden bij ons rondlopen.” Maar VMB Automation zet zich voor meer zaken in bij ADK Techniek.

Meerwaarde

Stam over de corebusiness van ADK Techniek: “Wij weten weliswaar weinig van robots, maar des te meer van de randapparatuur er omheen, zoals manipulatieapparatuur. Om de lasautomaat zo optimaal mogelijk zijn werk te laten doen, bedenken wij hiervoor oplossingen. Meestal zijn dit constructies rond een lasautomaat. Wij zetten dit op tekening en vervolgens gaat een leverancier het bouwen. Als de constructie terugkomt voor assemblage plaatsen wij de motoren en sensoren en verzorgen de besturing. Besturingstechniek doen wij in eigen huis, maar mocht onze interne capaciteit onvoldoende zijn laten we dit graag aan anderen over. Prijs is daarbij niet alles bepalend, het gaat ook om de meerwaarde die een bedrijf kan leveren. In vele gevallen is dat VMB Automation. Er werken niet alleen uitstekende paneelbouwers, ook het schrijven van de software voor de besturing en het in bedrijf stellen is bij VMB in goede handen. Niet voor niets werken wij zo al tien jaar samen.”

Mede door de excellente oplossingen met lasautomaten en de ondersteunende randapparatuur onderscheidt ADK Techniek zich van andere gerenommeerde bedrijven. Waar andere bedrijven nee zeggen bij een vraag is het juist voor ADK Techniek iedere keer weer een uitdaging om een nieuw project te starten. Uiteraard wordt vooraf wel heel goed geanalyseerd of het technisch haalbaar is. “Onze projecten zijn bijna altijd bijzonder,” vervolgt Stam. “VMB kan ons daarbij op meerdere manieren ondersteunen. Onze projecten nemen meestal een aantal maanden in beslag. Het is goed om terug te kunnen vallen op het snel inzetten van extra monteurs of denkkracht. Het is voor ons efficiënt om op deze manier over een extra schil van specialisten te kunnen beschikken. Inmiddels is VMB Automation dan ook meer partner dan leverancier.”

Privacy settings

Welkom op onze site! Wij verzamelen verschillende soorten gegevens op onze website om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten uw wensen en eisen. Hieronder kunt bekijken welke onderdelen wij gebruiken, en kunt u deze optie eventueel uitschakelen.

Privacy verklaring | Sluit